sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Ankkuriköydestä on moneksi


Edellisessä merkinnässä mainittu selittelyä vaatinut köysi näyttää tältä tositoimissa. Kyseessä on niinkin hohdokas naru kuin Clas Ohlsonilta ostettu ankkuriköysi/kiinnitysköysi. Aivan ostamani kaltaista narua ei näkynyt nettisivuilla, mutta tuosta saanee kuvan siitä kuinka suuri investointi on kyseessä.

Katkoimme alunperin 40-metrisen köyden kahteen osaan, joista pidempää eli 25-metristä testattiin ensin. Knotty Boys -kirjassa oli suositeltu kuvassa näkyvään tortoise shell bodysuit -sidontaan 15-25 -metristä köyttä, näin jälkiviisaana on helppo todeta että 15 metriä olisi riittänyt vallan mainiosti. Jopa vähemmän notkeille sidottaville tarkoitetun limited flexibility tie-off -sidonnan (jonka käärmenainen-versio siis olisi nostaa molemmat ranteet ristiselän kohdalle päällekkäin) jälkeen köyttä jäi jäljelle metrikaupalla. Pidempi pätkä jäänee siis odottelemaan koko kehon kattavaa sidontaa.

Kymmenmillisellä polyesteriköydellä saa aikaan näyttäviä sidontoja nopeammin kuin ohuemmalla hamppuköydellä. Liukkaampaa köyttä on myös helpompi liikutella solmujen välillä, Poika korjaili selän ylintä solmua vielä useamman solmukierroksen jälkeenkin. Liukkaus on samalla myös köysilajin heikkous, solmuja on helppo kiristää liiankin tiukalle jälkikäteen. Omat hartiani olivat sidonnan loppuvaiheessa jo aika kovilla tuon edellämainitun korjailun jäljiltä.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy, mistä köysi oikein vartalon ympäri kulkee. Näin sidottavan näkökulmasta voisin mainita, että tällaiset karada-tyyppiset vartalosidonnat kiristyvät sidottaessa varsin mukavasti ja köysi siis samalla nousee huomattavasti tyköistuvammaksi
(mikä ei välttämättä ole lainkaan huono juttu).

Tämäntyyppinen polyesteriköysi välittää ne hamppuköyden kohdalla hehkuttamani värähtelyt varsin mukavasti kierteensä ansiosta. Täysin sileä keinokuituköysi, jota Knotty Boysit itse käyttävät, tuskin toimisi aivan samalla tavalla. Kierteisyys miellyttää omaa silmääni muutenkin täysin sileää köysipintaa enemmän, köysi on mielestäni enemmän köyden näköistä.

Kaiken kaikkiaan keinokuituköysi oli ainakin minulle odotettua positiivisempi elämys. Ensimmäiset sidonnat tosin ovat vaatteiden päällä, kuten kuvasta näkyy. Keinokuituköyden helmasynti eli nopeampi polttavuus ei siis vielä päässyt oikeuksiinsa. Jatkamme tutkimuksia - rankkaa työtä, mutta jonkunhan tämäkin on tehtävä.

Ei kommentteja: