maanantai 24. toukokuuta 2010

Mitä ruusuks kutsut, yht' ihanasti toisin nimin tuoksuu.

Syystä tai toisesta äidyimme Vaimon kanssa puhumaan yhteisen työpaikkamme lisäksi huonoa englantia myös kotioloissa muutama kesä takaperin. Pojan ilmestyessä kuvioon vietimme siinä määrin symbioottista elämää, että myös minun ja Pojan yhteiseksi kotikieleksi vakiintui Practical English Abu -elementeillä höystetty englanti.

Mopo on päässyt tässä kieliasiassa karkaamaan käsistä niin pahasti, että ehdotin Pojalle pientä kielikoetta ja englannista luopumista ainakin hetkeksi. Varsinkin vaikeammista asioista puhuessa on helppoa lintsata käyttämällä mieluummin kolmatta kotimaista, jolloin asian ja itsensä välille saa sopivasti etäisyyttä. Kokeilun onnistumisen varmistamiseksi sääntöjen rikkomisesta on luonnollisesti jo sovittu kullekin osapuolelle henkilökohtaisesti optimoidut rangaistukset, itse koeaika alkaa vasta tuonnempana.

Vaikeiden asioiden lisäksi on myös toinen osa-alue, josta jopa kaltaiseni kielipoliisi ja puritanisti puhuu mielellään englanniksi. Olen nimittäin todennut, että seksiin ja sukupuolielimiin liittyvät sanat ovat suomeksi vain jotenkin vääriä. Kyse lienee samasta ilmiöstä, jota Hesarin NYT-liitteessä vuosia takaperin havainnollistettiin kääntämällä esimerkiksi Britney Spearsin Hit Me Baby suomeksi - englanniksi kornimmatkin ilmaisut menevät aivan täydestä, mutta suomeksi me emme niitä sulata.

Olen jo ilmoittanut aikovani jatkossa viitata Pojan varustukseen herra Peniksenä, mutta ko. herran vastakappaleen nimitys ei vielä ole täysin vakiintunut. (Poika itse on peniksensä kanssa ihan etunimiväleissä, itse en kuitenkaan suostu herroittelusta luopumaan.)

Yksikielisyyden harjoituskierrosten aikana ykkösehdokkaaksi on tällä hetkellä muodostunut tuhero. Nimitys on mielestäni sopivassa määrin hellittelevä, joskin viittaa johonkin ehkä vähän epämääräiseen tai likaiseen. Tuheron suosioon liittynee edellisestä sokeroinnista vierähtänyt pitkähkö aika, pimppi kun ei mielestäni missään nimessä voi olla karvainen. Muutenkin kyllä pimppi on ehdottomasti nuorempien naisten tai tyttöjen ruumiinosa, itse olen ehkä jo pimppi-iän ohittanut.

Pillu ei kelpaa, koska siitä puhutaan mielestäni vain silloin, kun siitä on puute. Muutenkin pillu ja siihen usein liitetty ralli tuovat mieleeni samantien auton taustapeiliin kiinnitetyt karvanopat ja Wunderbaumin tuoksun. Vittu on kokenut sekä nimityksenä että kirosanana sellaisen inflaation, ettei sekään kelpaa. Vittu on kaiken lisäksi aggressiivinen ja vihainen sana.

Kiellettyjen listalla ovat myös kulumisesta vihjaavat römpsä ja tussu. Tussu varsinkin tuo mieleeni linttaan astutun vanhan kengän. Hirveistä hirvein on kuitenkin mukavirallinen ja -lääketieteellinen emätin, joka kuulostaa yksinkertaisesti vastenmieliseltä. Emä sanan runkona ei ole erityisen romanttinen tai viehättävä vaihtoehto eikä siitä ole pitkä matka emäsikaan eli emakkoon.

Luonnollinen vaihtoehto kai olisi, että herra Peniksen seurana meillä asuisi neiti Vagina. Jostain syystä neiti V kuitenkin herättää minussa vahvoja Cluedo -mielleyhtymiä: neiti Vagina, kirjastossa, kynttilänjalalla (tiedän kyllä mitä kuvittelette hänen siellä tekevän, senkin pervot). Siinä missä penis on sanana jotenkin reipas ja harmiton, kuulostaa vagina muodolliselta ja viileältä.

Äkkinäinen voisi tietenkin ihmetellä, miksi kotioloissa ylipäätään tarvitaan erityisiä ilmauksia tällaisille asioille. Äkkinäinen ei siis mitä ilmeisimmin ole koskaan seurustellut naisen kanssa, joka saattaa osoitella asioita ja nimetä niitä kuin kaksivuotias. Ehkä taustalla on siis suurempiakin kuin terminologisia ongelmia.

4 kommenttia:

oceansoul kirjoitti...

Sukupuolielinten nimityksiä on tullut itsekin pohdittua. Miehen elimelle kyllä löytyy ihan ookoo nimiä, mutta naiselle jotenkin ei. Aika samoja ajatuksia tulee itselleni mieleen noista mainitsemistasi. Tuheroksi en kyllä haluaisi omaani kutsua. :D Täytyisi varmaan keksiä ihan joku oma sana, mutta sen puutteessa käytän sekaisin esim. vulvaa, häpyä ja pillua.

Emätin/vagina ei edes tarkoita ulkoisia elimiä, vaan sitä putkea. Yleensä ainakin jos puhun pillusta/vitusta/tms., niin tarkoitan lähinnä ulkoisia elimiä. :D Siksi huonoja vaihtoehtoja.

Dramaqueenitis kirjoitti...

Tuhero on vähän kuin tuherrus, semmoinen sinne päin sutaistu. Näin suljettujen ovien takana se on oikein hyvä ilmaus, mutta en ehkä julkisesti puhuisi tuherostani tosielämässä.

Häpy jäikin ruotimatta, se on hauskan vanhahtava mutta turhan lähellä periluterilaisia häpeä-yhteyksiä.

Totta tuokin, että usein puhuessa tarkoittaa niitä ulkosynnyttimiä eikä itse emätintä. Yäk vaan tuollekin sanalle.

Ehkä pitäisi ottaa Pojasta mallia ja siirtyä käyttämään etunimeä.

Ihan(a)Sika kirjoitti...

Hah haa,sen verran hauska aihe että pakko kommentoida.
Noista aiemmin mainituista tussu ja tuhero ovat mielestäni sellaisia ei-ihan-trimmattuja mitä tulee karvoitukseen siinä ympärillä ja jotenkin ne kuulostavat allekirjoittaneen mielestä hieman "epäsiisteiltä".
Pimppi on tosiaan vain pikku tytöillä,ei sovi täysikäiselle.Emätin ja vagina turhan kliinisiä mutta vulva taas mielestäni jo hieman parempi.Sellainen kostea,jo hieman turvonnut...nam nam;-)
Pillu on niin tylsä nimitys,vittu on vaan huoralla ja viiden lapsen äidillä(suomalainen sananlasku).
Mutta paljon vielä jää,rakkaalla lapsella kun on niin monta nimeä.Maistelkaa vaikka näitä:
Pimpero
Pipari
Pesä
Loora
Loota
Viiva
Rasia
Laatikko
Torttu
Piirakka
Ripsakka
Sykerö

Ehkä kuitenkin parempi yhteiseen käyttöön keksiä joku hellittelynimi,joku hieman pehmeämpi,oikeastaan ihan sama mikä,kunhan on vain teidän kahden tiedossa.Vaikka Anneli?

Dramaqueenitis kirjoitti...

Mikähän siinä on, että niin useat nimitykset kuulostavat jotenkin ällöiltä? Looraa tai torttua en ainakaan tunnustaisi omistavani. (Muutenkaan ko. alueen ei tulisi mielestäni kuulua kenenkään ruokalistalle, mutta siinä onkin aihetta jo ihan toisenlaiseen tekstiin.)

Rinnoilleni olen jo aikoja sitten antanut ihan omat nimet, pitäisi keksiä dynaamisen duon nimien kanssa yhteensopiva nimi. Ehkä rinnat ovat sen verran lähempänä, että niiden persoonallisuudesta on paljon parempi käsitys ja ne on siksi helpompi nimetä ;)