lauantai 6. helmikuuta 2010

Navanalusia ja -ylisiä

Yksi kirjahyllymme uusimmista asukkaista on Tiia Aarnipuun kirja Trans - sukupuolen muunnelmia. Muistan lukeneeni kirja-arvostelun kirjan julkaisemisen aikoihin, mutta syystä tai toisesta itse opus päätyi käsiini vasta nyt, junalukemiseksi. Vietinkin yli kolmen tunnin junamatkani nenä kiinni kirjassa ja kaipasin lukurauhaa loppumatkan ajan.

Kirja on sanalla sanoen loistava. Helppolukuista asiatekstiä on maustettu transsukupuolisten, transseksuaalien ja heidän läheisiensä omilla kokemuksilla, ja kirja tarjoaa ensimmäistä kertaa omaksuttavan, suomenkielisen "peruskurssin" transsukupuolisuudesta. Erityisen hienoa minusta oli lukea teosta, jossa kerrotaan juuri Suomen tilanteesta ja lainsäädännöstä, usein kun asioihin internetitse perehtyessä tutustuu paljon läheisemmin Yhdysvaltojen vastaaviin.

Minun on pakko myöntää, että olin aikaisemmin itsekin epävarma siitä, eroavatko transseksuaalit ja transsukupuoliset ihmiset jotenkin toisistaan. Nyt selvisi sekin, että edellämainittu ilmaus on oikeastaan ontuvasta käännöksestä johtuva ja virheellinen. Aivan maalaisjärjellä ajateltunakin ihmisen sukupuoli ja seksuaalisuus ovat eri asioita, vaikka liittyvätkin toisiinsa.

Tiedän että tämä on valtavan kornia, mutta kirjaa lukiessa omat kehokokemukset asettuivat hieman erilaiseen perspektiiviin. Olen käynyt hiljaista ja hidasta väsytystaistelua oman kehoni kanssa viime aikoina, ja on usein tuntunut siltä että olen omassa ruumiissani pelkkä matkustaja, joka on jumissa vihamielisessä kasassa lihaa. En silti voi edes kuvitella, miltä tuntuu, kun ulkoiset sukupuolen ilmentymät eivät vastaa lainkaan omaa henkistä sukupuolta. Tai kun oma henkinen sukupuoli ei yksinkertaisesti sovi mies/nainen-kahtiajaon kummallekaan puolelle. Törmäsin siis käytännön esimerkkiin siitä, kuinka rapakontakaisissa FA- ja feministiblogeissa usein mainittu privilege ilmenee omassa elämässäni paljon laajempana kuin ymmärränkään.

Olen opintojeni kautta tarkastellut sukupuolta suorittamisen näkökulmasta, roolina jonka mukaan useimmat meistä arkielämässään toimivat (tai saavat vastata seurauksista). Naiset ja miehet istuvat tietyllä tavalla, syövät tietyllä tavalla ja pukeutuvat tietyllä tavalla. Edellisessä blogitekstissäni mainitsinkin, että itse pukeudun välillä Pojan vanhoihin farkkuihin, välillä hameisiin. Pitkän aikaa kieltäydyin kategorisesti kaikesta perinteisen naiselliseen pukeutumiseen liittyvästä, eikä minua olisi saanut hameeseen edes kiväärillä uhaten. Sittemmin olen oppinut nauttimaan erilaisista tuntemuksista, joita erilainen pukeutuminen tuo mukanaan: ovesta ulos käveleminen hameessa ja huulet punattuina tuntuu täysin erilaiselta kuin löysät farkut jalassa. Molemmat rooliasut ovat harkittuja, ja molemmilla on oma paikkansa elämässäni. Useimmiten vaatevalintani ovat jotain siltä väliltä - naisellisen tyköistuvia, mutta miehekkään rentoja.

Ehkä juuri näistä omista kokemuksistani johtuen kirjan loppusanat osuivat ja upposivat:

"Ota sukupoli vakavasti mutta älä suhtaudu sen rajoihin tosikkomaisesti. Leiki välillä ja nauti kauniista ja kiinnostavista asioista. Kysy, kun et tiedä. Auta muita ottamaan selvää ja löytämään vierasta tutusta ja jotain tuttua vieraasta. Kunnioita ympärilläsi olevien ihmisten sukupuoli-identiteettiä niin kuin kunnioitat omaasi. Tee parhaasi sen hyväksi, että jokainen ihminen saisi nähdä peilistä sellaisen sukupuolen, joka tuntuu hyvältä ja oikealta."
(Tiia Aarnipuu: Trans - sukupuolen muunnelmia)

Useampikin kohdista sopisi hyvin myös BDSM-väelle ja heidän läheisilleen, joita poikkeava käytös saattaa epäilyttää tai jopa pelottaa. Voitaisiinkohan 2000-luvulla jo suhtautua ihmisen seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviin asioihin vähän vähemmän ryppyotsaisesti?

6 kommenttia:

Annie kirjoitti...

Tulin käymään pitkästä aikaa. Upea kuva tuolla alla! (bondageteippi)

Dramaqueenitis kirjoitti...

Kiitos :) Bondageteippi on tosiaan aika kuvauksellista tavaraa, varsinkin kun näin kalpean ihon ja mustan teipin välille syntyy hieno kontrasti ihan itsestään.

Tässä iltana muutamana tosin totesimme ettei bondageteipistäkään ihan kaikkea saa askarreltua, toivottavasti saadaan ajatus toteutettua jollain muulla tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin miellyttävä lukea hyvin kirjoitettua blogiasi, jonka kautta löysinkin sitten myös muita mielenkiintoisia suomalaisia aiheeseen liittyviä blogeja joita olen etsinyt jo jonkin aikaa.
Kiitos siis.
QueenFemale

Dramaqueenitis kirjoitti...

Jee, hienoa olla jollekin hyödyksi! Eipä kestä :)

Jostain syystä blogimaailman pervompi nurkka on elänyt viime aikoina vähän hiljaisempaa elämää, vaan jospa kevät toisi tullessaan lisää intoa itse kullekin.

cartografia kirjoitti...

Heitän tän nyt tähän, kun satuin törmäämään blogiisi ja se liittyy tuohon juttuusi omasta etuoikeutetusta asemastasi. Joskus voi myös varmaan miettiä, olisiko vaniljaprivilege mielekäs käsite - kinkphobiahan on jo ihan tunnettu käsite.

http://questioningtransphobia.wordpress.com/how-to-check-your-cis-privilege/

Dramaqueenitis kirjoitti...

Kiitos linkistä! Omien etuoikeuksiensa tunnistaminen ja ymmärtäminen on aina samanaikaisesti hienoa ja vähän masentavaa.

Koska omassa elämässäni kink pysyy niin sopivasti yhteiskunnan normien sisäpuolella kunnes kotiovi sulkeutuu, en oikein osaa ottaa kantaa vaniljaprivilege-käsitteen tarpeellisuuteen. Yleensä ongelmia taitaa tulla vasta siinä vaiheessa, kun elämäntapa tai parisuhdemuoto jollain muulla tavalla poikkeaa normista - pelkkä kink ei ole ongelma, kunhan sitä harrastavat cisnainen ja cismies kahden kesken.