tiistai 8. syyskuuta 2009

Burleskin paluu

Muistan joskus vuosia sitten nähneeni Rakel Liekin "esiintymässä" festarialueen sivulavalla. Neidin esiintyminen koostui pikaisesta riisuutumisesta hyisessä kesäillassa ja lyhyestä tulennielentäosuudesta. En osaa sanoa, miltä esitys miehisestä näkökulmasta näytti, mutta minun teki mieli kääriä ilmiselvästi kylmissään oleva naisparka vilttiin.

Uusburleski on tehnyt vaatteiden riisumisesta perinteistä strippausta salonkikelpoisempaa. Suuressa maailmassa ilmiö on jo leikki-iässä - New York -lehti raportoi uusburleskin suosiosta jo vuonna 2004.

Suomeen uusburleski (YLE:n ystävällisesti tarjoaman sanaston mukaan pitäisi puhua neo-burleskista, mutta kielipoliisi ei tähän suostu! Hieman myöhemmin tarjolla myös luova käännös tassel-sanalle.) rantautui hieman myöhemmin, uutisotsikoihin se on päässyt erityisesti muutaman viime vuoden aikana. Salonkikelpoisuudesta kertonee jotain se, että edellämainittu YLE on tehnyt Olotila-osioonsa burleskista pienen jutun, ja burleski on päässyt Ajankohtaiseen Kakkoseen asti!

Uusburleskille tyypillinen tapa käsitellä seksuaalisuutta hieman kieli poskessa kuulostaa harvinaisen mukavalta. Jokaisessa aiheesta lukemassani artikkelissa on myös korostettu sitä, että kaikenkokoiset ja -muotoiset ihmiset voivat olla burleskiesiintyjiä (tosin silti esim. Ellien jutussa haastateltava täyttää myös perinteiset kauneusihanteet paremmin kuin hyvin).

Suomessa uusburleskia pääsee ihastelemaan esimerkiksi Helsingissä Helsinki Burlesquen tapahtumien puitteissa. Wäiskillä järjestetään 10.10. New Comer's Night, yhteistyökumppanina on ison kirkon pervot eli SMFR. Jos ei ehdi tai uskalla paikalle, kuvia menneista tapahtumista voi käydä kurkkimassa Helsinki Burlesquen flickr-kuvasarjoista.

Uusburleskin estetiikka ja asenne seksiä kohtaan sopivat omiini kuin nenä päähän. Nyt pitäisi vain järjestää sopivasti vapaa-aikaa, jotta pääsisi katsomaan esityksiä ihan livenä. Tai ostaa omat nänniviirit ja laittaa miniburleski pystyyn!

Ei kommentteja: