tiistai 5. tammikuuta 2010

Poikkeavat veriryhmät

Mitä länsinaapuri edellä, sitä Suomi ehkä perässä. Ehkä. Ja oikeastaan vain siksi, että kohta on pakko.

Olen aikaisemminkin niin naureskellut Ruotsin edelläkävijyydelle kuin vaahdonnut yhteiskunnan suhtautumisesta poikkeavaan seksuaalisuuteen. Tällä kertaa ihan ensimmäisenä on pakko kommentoida että kertonee yhteiskunnasta jotain, jos vuoden seksittömyys lasketaan selibaatiksi kuten Hesarin ensimmäisessä otsikossa.

Minusta koko verenluovutusrajoite on jäänne josta olisi jo aika luopua. SPR perustelee nykyistä täyskieltoa pääasiassa homomiesten korkeammalla infektioriskillä. Heteroseksuaaleilla sairauksille sukupuoliyhteyden kautta mahdollisesti altistuneilla ihmisillä karenssiaika on neljä kuukautta, sillä vasta-aineet ilmestyvät vereen vasta kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta. Ilmeisesti homomiehiin siis iskee harvinainen ninja-HIV, joka saattaa piilotella elimistössä loputtomasti tullakseen esiin vasta verenluovutustilanteessa, heille kun neljän kuukauden karenssin sijaan tarjotaan elinikäistä luovutuskieltoa. Ruotsalainen kanta on heikompi, sillä se talttuu maaliskuusta lähtien vuoden puhdistautumisella.

Tätä myrskyä vesilasissa voi käydä omaksi viihteekseen seuraamassa esimerkiksi Hesarin keskustelupalstalla, josta löytyy mielipiteitä joka lähtöön. Minulle kyseessä ei niinkään ole homomiesten (tai homoseksiä joskus kokeilleiden) oikeudesta luovuttaa verta, sillä verenluovutus on perusterveen kansalaisen velvollisuus. Nykyinen rajoitus aiheuttaa SPR:lle melkoisia imago-ongelmia juuri sen kansanosan keskuudessa, jonka perään Hesarin artikkelissakin huudellaan. Lievää neulakammoa poteva ja peruslaiska nuori aikuinen voi nykyään hyvällä omallatunnolla jäädä kotiin, koska ei halua "tukea syrjintää harjoittavaa järjestöä" luovuttamalla verta.

Tässä suhteessa ainakin heteropervot pääsevät helpommalla: SPR ei kysele, oletko saanut piiskaa tuntemattomalta viimeisen neljän kuukauden sisällä. Ihan yhtä lailla veriyhteys siinäkin nimittäin voi syntyä.

ETA: Muutamaa päivää myöhemmin Yle oikaisi turhan optimismin koko touhun suhteen. Ei kai täällä nyt mitään edelläkävijöitä haluta olla, katotaan mitä muut tekee ensin ..

Ei kommentteja: